HTML

ÉnKép - takacsot

Friss topikok

  • Karbonade: Az első résszel egyáltalán nem értek egyet, Európában az Operának egyelőre jóval nagyobb részesedé... (2009.04.02. 14:07) My browser war
  • takacsot: @Bővíz László: Természetesen lehet. Javasolni tudom a könyvesboltok polcain az önfejlesztés részl... (2009.01.01. 12:30) Az IQ-m
  • natalie: szerintem nagyon jo könyv. ajánlom midenkinek! (2007.09.12. 01:21) Stephen King: A mobil
  • Ismeretlen_28084: zseniális könyv tényleg (2007.04.10. 15:24) Matt Beaumont: E-sztori
  • Ismeretlen_29217: Pontosan az gond, hogy a teszt kódrészletet nem tudják értelmezni. Konkrétan a paraméterátadási m... (2006.10.18. 08:02) Internyúzás

Felvételi

2005.04.15. 07:17 takacsot

Apropó suli.

Minap hallottam a hiradóban, hogy a frissibel felvételizeő emberkék a közgazdasági szakokat választják elsősorban, mivel az amiben pénzt látnak. Hát erről meg is vana véleményem.

Vagyük csak mostani helyzetett: állatkisérletekre használható mennyiségű közgazdász van a piacon. Amost diplomázók is csak vért izzadva tudnak munkát atlálni, nem is beszélve arról, ha az illető nem top-tudásúak közé tartzik, akkor az igazán jó helyekre esélye sincsan. És az az elkövetkező években rosszabb lesz.

Magamról tudom, hogy milyen érzés ez, hiszen mikor elkezdtem a PTM-et még iszonyatosan jól el lehetett helyezkedni az IT-ban, de mire kikerültem jött a szép kis varázsszó recesszió. Ezmostanra minden menő szakot elért. Mindenhol olyan menyiségű embert képezniek, hogy maga a szakmai papír nem is számít olyan mértékben, mint kellene. Nagy tömegben sok selejt lesz, még akkor is ha a selejtarány nem változik. Ergő egy igazán hozzáértő embernek (mint nekem--csak szerényen) is egyre nehezebb elhelyezkedni. Szerintem mindenki, aki rendelkezik a szakmájához szükséges professzionalizmussal és tudással látja, gyakran nem érti, hogyan kerülhetnek bizonyos állásokba olyan tudású emberek. Ismeretséggel, persze. De nem mindig. Meglepő állásokba kerülhetnek pusztán azért, mert nincs más.

Gondoljatunk csak bele. Ha egy cég igazán értékeli  profi dolgozót, akkor bizony mindent meg is tesz, hogy megtartsa azt. Lehetőséget ad karriert építeni, ad elegendő pénzt, nőket és miegymás. De ha ne, akkor a  profik el fognak menni, mert ők általában tudják, hogy profik és mint olyanok szemmeltartják a saját szakmájukat és tudják, hová lehet tovább/feljebb lépni. Akkor a helyébe ki fog lépni? Ha a munkaadónak szerencséje van, akkor egy másik profi, a ki éppen szabad, de mint mondtam ez kissebb valószínüségű dolog. Nagyobb valószínűséggel valami "amatőr". Ez a jelző persze viszonylagos. És mivel a ha lúd nincs jó a veréb is elvet követik kénytelenek felvenni és meglepődve tapasztalják, hogy a munka minősége nem az igazi. Ez persze soktényezős dolog, hiszen 100 fő esetében ha 1 profi lelép, akkor átlagosan nem biztos, hogy változni fog, hiszen a többi elviszi az aktuális eredményt.

Visszatérve leendő közgazdászinkhoz. Moért nem keresnek meg egy igazán jó pályaválasztási tanácsadót, aki felvilágisítja őket arról, hogy nem feltétlenül a közgás a leg célravezetőbb. Különösen akkor, ha igazából nbem érdekli őket. Lehet, hogy a fafaragás sokkal kellemesebb elfoglaltság, mint az irodai munka. Magyarországon a magasan képzett kétkezi szakmunkásból nagy hiány van. Akik azok, azok irgalmatlan pénzeket keresnek. Személyesn ismertem egy ürgét, aki padlóburkoló lett, mert látta, hogy mások szart csinálnak és cirka 1 évnyi tanulás után már anyi lóvét szerzett, hogy én is csak ámultam. Ahhoz voltam szokva, hogy a csempés ember nem egy nagy szám, főleg amunkaruhája alapján. De az acsampés, már akkor is külföldön nayaralt, mikor én még laza belföldi kirándulásról is cak álmodtam. És egy igazás profi padlóburkoló olyan melókat csiphet meg, amilyet nem szégyell. Elég szorgalommal és türelemmel a szakmai tudást el fogják ismerni. Lehet, hogy az elején nem, de ha egyszer elsimerik, onnantól a határ lehet hogy csak a csillagos ég.

Szóval kedves leendő egyetemisták.

  • Csináljátok azt, amit szerettek
  • Csináljátok jól
  • Ne menjetek olyan szakra, amit nem ismertek (pl, most a közgáz)

Az sem baj ha mégis a közgáznál maradtok, mert az ismereteiteket a mindennapi életben tudjátok is használni (perze ha tényleg lesznek ismereteitek, de ez  CSAK rajtatok múlik). De nagy lesze a verseny! Ne ragadjatok le! Fejlődjetek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://takacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr44775528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása