HTML

ÉnKép - takacsot

Friss topikok

  • Karbonade: Az első résszel egyáltalán nem értek egyet, Európában az Operának egyelőre jóval nagyobb részesedé... (2009.04.02. 14:07) My browser war
  • takacsot: @Bővíz László: Természetesen lehet. Javasolni tudom a könyvesboltok polcain az önfejlesztés részl... (2009.01.01. 12:30) Az IQ-m
  • natalie: szerintem nagyon jo könyv. ajánlom midenkinek! (2007.09.12. 01:21) Stephen King: A mobil
  • Ismeretlen_28084: zseniális könyv tényleg (2007.04.10. 15:24) Matt Beaumont: E-sztori
  • Ismeretlen_29217: Pontosan az gond, hogy a teszt kódrészletet nem tudják értelmezni. Konkrétan a paraméterátadási m... (2006.10.18. 08:02) Internyúzás

Internyúzás

2006.10.16. 09:23 takacsot

Bálunk az interjú két részből áll: egy személyes elbeszélgetésből és egy tesztből. A teszt részben helyben, írásban, részben pedig otthoni feladatként kérjük. Írásbeli teszt alap Java teszt. Nem én készítettem, de azért, mikor kipróbáltam, csak, hogy tudjam magam hova tenni 8 pontot csináltam meg a 10-ből. Eddig a legjobb jelölt 6 pontos volt, aki egy Debreceni Egyetemről származó pályakezdő. Hiába-no! Én is onnan jöttem.! Kell ennél jobb dicséret?

Érdekes tapasztalat, hogy aki szóban, magabiztosan el tudja magát adni az bevállalja az otthoni feladatot is. Igaz, hogy sokkal kevesebben készítik el az otthoni feladatot működőképesre, de ezt azért megértem, hiszen sokan dolgoznak mellette, család és egyéb elfoglaltságok bizony keményen elviszik az időt.

Gyakorlatilag kevésnek van igazi jövőképe. Majd mindenki el tudjam mondani, hogy most mi a célja, de kevesüknek van határozz elképzelése, hogy mit szeretne elérni az elkövetkező 5 évben. Akár szakmai, akár magánéleti oldalon. Bár az is lehet, hogy csak nem akarja elmondani.

A szakmai képességük szinte röhejes. Meglepő, hogy komoly, Enterprice rendszereket fejlesztők az alap Java tesztünkön a szinte minimális eredményeket érnek. Ez nem is baj, mert az is számít, hogy milyen hibákat vétenek. Évek óta fejlesztő emberek elbuknak a láthatóság és hatáskör kezelési ismereteit tesztelő feladaton. Nem tudják 4 java.util package-beli osztályból kiválasztani a Thread-save-eket, ami azt jelenti, hogy vagy az alaposztályokat nem ismerik, vagy a szálbiztosság fogalmával nincsenek tisztában.

Összefoglalóan: elámulok azon, hogy miket gondol a legtöbb informatikus magáról. Én sem vagyok profi, de folyamatosan képezem magam és hála Picinek és a Programozás 1. kemény félévének legalább alapfogalmakkal tisztában vagyok. Elképesztő, hogy 10-ből 1 érti a láthatóság és hatókörkezelés lényegét. Nem is emlékszem, hogy mikor tudta felsorolni nekem a paraméter átadási módokat teljesen. Még PL/SQL fejlesztőit tapasztalattal rendelkező ember is csak két fajtát mond el nekem, noha a PL/SQL hármat is tud.

3 komment

Címkék: management hiring

A bejegyzés trackback címe:

https://takacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr78775861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foldip 2006.10.17. 20:01:22

Miert nyaggatod oket ertelmetlen kerdesekkel? Kit erdekelnek a parameteratadasi modok? Mutass neki kodot, es kerdezd meg, hogy lehetseges-e az adott esetben mondjuk a fuggvenyhivaskor atadott aktualis parameter erteket megvaltoztatni, es lehetseges-e azt elerni, hogy masik objektumot referaljon. Ezekre minden nemhulye tudni fogja a valaszt. Ezekutan miert erdekel teged, aki java kodereket keres, hogy tudjon pl a nev szerinti parameteratadasrol, ha olyan nincs is a javaban? A hataskor meg elettartam lenyege megintcsak nem tudom miert erdekel. El tudja donteni, hogy a kod egy adott reszen tud-e hasznalni egy valtozot, vagy sem? Ha igen, akkor hataskor kipipalva. Elettartam mondjuk mar kicsit gazosabb, gc miatt is, meg konstruktoros reszletek miatt is, bar a mindennapi munkaban ez sem sokat befolyasol. Persze meg anonim inner osztalyok eseteben a lathatosag es elettartam kerdese megint kap egy uj dimenziot, de akkor meg az a kerdes, hogy 10 perc guglizas utan be tud-e szamolni arrol, hogy mirol is van szo. Osszessegeben nagyon egyetem-szagu a kerdeskor. Es ha ilyen a teszt is, akkor pont azokat 3x is meg kell nezni felvetel elott, akik a legjobban toltik ki, mivel valoszinuleg van segguk, de nem biztos hogy agyuk is. Ami meg itt folyik, arra asszem eleg jo ralatasom van, tekintve hogy akiknek most tartok orat, tul vannak a prog1, prog2 es az rft-n is! Es meg a 3. heten is allando problema volt a lathatosag kerdese, meg hogy mi az a peldanyszintu es osztalyszintu metodus. Nem a fogalmakkal meg a definicioval (az engem nem erdekel), hanem a hasznalattal. Ja: most kellett volna egy fa add metodusat implementalniuk, 10 perc alatt gyakorlatilag talan ha 2 ember haladt 3 sornyi kodot, amibol nem tom valaha is lett-e volna mukodo kod. Egy dologban egyetertunk: siralmasan sok a kokler, es az a szomoru, hogy ezek is talalnak munkat elobb-utobb. Mi meg imadkozzunk, hogy ne kozuluk keruljenek ki a kozvetlen munkatarsaink a jovoben. Es meg egyszer: adjal nekik ertelmes feladatokat! Ultesd le oket olyan kod ele, am

foldip 2006.10.17. 20:03:26

(hulye freeblog levagta a veget, de nem szolt volna) FOLYT: Es meg egyszer: adjal nekik ertelmes feladatokat! Ultesd le oket olyan kod ele, ami nem is fordul peldaul lathatosagi okokbol, es hozza fordithatora. Ultesd le bugos kod ele, es jojjon ra mi a gond (kod olvasassal es/vagy debuggal). Implementaljon le egy keresofat. Ha ez egyszeru, akkor egy keresest a faban, ami folyamatosan n szalon futtatja a keresest (n a jovoben a procimagok szama lesz :) ). De azert az implementacio modja sem mindegy: hozott-e letre interfeszt, vagy implementalt-e meglevot (nem vagyok Java-s), generikusok hasznalata termeszetes-e szamara, specialis esetek le vannak-e kezelve, hasznalja-e a beepitett kiveteleket, vagy mindig altalanos kivetelt dob sajat message nelkul, ... Aki ezeket megcsinalja, azokkal erdemes szoba allni 2. korben, vagy adni nekik hazit. A tobbit hagyd meg a multiknak, ahol elfer a kokler. Ennel kevesebbet csak akkor kovetelhetsz meg egy jovobeni alkalmazottol, ha van rengeteg idotok es eroforrasotok a kepzesre. De konyorgom: akkor sem az a lenyeg, hogy tudja-e definialni a hataskort! PS: iwiw-en meg mindig SAP alkalmazott vagy.

Ismeretlen_29217 2006.10.18. 08:02:09

Pontosan az gond, hogy a teszt kódrészletet nem tudják értelmezni. Konkrétan a paraméterátadási módokat nem kérem directben számon, de a programkód értelmezést igen. Évek óta jávát fejlesztők olyan választ adnak, mintha a Java-ban lenne cím szerinti paraméterátadás.... Nem kell ehhez tudni mind az 5 paraméterátadási módot, elég lenne azt az egyet, amit a Java tud, és mivel PL/SQL-t tudni kell olvasni használni is kell még másik kettőt is, legalább hallomás szinten. Szóval nem egyetem szagú, csak programozástechnikai. Igazából asszem bármilyen nyelven oda lehetne adni a tesztet. A második teszt csak haladóknak szól,ami a J2EE ismereteiket néz, de fele rtészben nem konkér specifikáció ismeret, hanem pl mi a fene a z az MVC, vagy hogyan építessz ki egy DB független DAO réteget. 2-3 mondat, de 5-10 éves tapasztalattal sincs fogalmuk arról, hogy hogyan kezdjenek hozzá. Opcionális a 3 feladat, amit otthon kell elvégezniük. Abban az élő programozói tudáuk van számonkérve. De mint fentebb említettem nagyon kevesen mernek még igencsak egyzerű feladatot is bevállalni. Egy oka van ennek. Nem biztosak a tudásukban. De nem baj. Én nem ájulok el a százéves munkatapsztalattól, mert az is számít, hogy miket tanult belőle. No de mindegy asszem most egy kicsit lanyhul a hiring kedv, mert sikerült 2 jónak látzsó embert felvennünk.
süti beállítások módosítása