HTML

ÉnKép - takacsot

Friss topikok

  • Karbonade: Az első résszel egyáltalán nem értek egyet, Európában az Operának egyelőre jóval nagyobb részesedé... (2009.04.02. 14:07) My browser war
  • takacsot: @Bővíz László: Természetesen lehet. Javasolni tudom a könyvesboltok polcain az önfejlesztés részl... (2009.01.01. 12:30) Az IQ-m
  • natalie: szerintem nagyon jo könyv. ajánlom midenkinek! (2007.09.12. 01:21) Stephen King: A mobil
  • Ismeretlen_28084: zseniális könyv tényleg (2007.04.10. 15:24) Matt Beaumont: E-sztori
  • Ismeretlen_29217: Pontosan az gond, hogy a teszt kódrészletet nem tudják értelmezni. Konkrétan a paraméterátadási m... (2006.10.18. 08:02) Internyúzás

Mind Mapping

2005.12.06. 09:34 takacsot

Már régóta ismerem a mind mappingot, mint a szervezés és a gondolkodás leképézésének egyik módját, de sokáig egyáltalán nem használtam. De mostanság elkezdtem és tényleg jó. Konkrétan a FreeMind nevezetű szoftwert használom erre a célra, de természetesen bármelyik megfelelő lehet. Sok cikket lehet arról olvasni, hogy mi mindenre lehet használni. De azt hiszem feleleges, mert az első néhány használat után már ráérzünk mire is jó. Nem kell keresni azt, hogy mire találták ki, hanem magunknak kell megtalálni a használat módját. Az excel-nek  az analitikus számolgatás volt az egyik elsődleges célja, de a legtöbben rájöttek, hogy a sima táblázatos adattárolásra tudják a legjobban használni.

Mire is jó a MindMapping? Bármire, ahol valamiféle hierarchiát akarsz szabni. De persz nem kell hierarchia, mert szabadon elhelyezheted a gondolataidat, mint csomópontokat, amiket később áthelyezhetsz vagy átlinkelhetsz oda ahová a gondolataid folyama sodor.

A leghétköznapibb dolog lehet a linkgyüjeteménytől kezdve az címjegyzéken át a süteményes receptgyüjeteményig bármi. Használom még bizonyos irományaim vézlatos elkészítéséhez. minden csomópont egy-egy gondolat. A gondolatok első körben csak úgy záporoznak. Ha ki akarom fejeteni, akkor jönnek az alcsomópontok. Bármikor át helyezhetem a csomópontokata szintekben és sorrendekben is. Ha már írtál hosszabb lélegzetvételű munkát, akkor már biztos találkozhattál azzal a problémával, hogy a kutatási anyagokat, kapcsolódó gondolatokat és egyáltalán amit le akarsz írni össze-visza kerülnek, kész katasztrófa a rendszerezés. Umberto Eco a dolgozatírás művészetében és Robert Pirsig a Lillában is bemutat technikát a nagy, könyv méretű anyagok forrásainak és saját szellemi termékeink rendszerezésére. Ezek manuális technikák, amikkel valamilyen szinten a hierarchiát is kell szimulálni. A mind mapping programok sokat segítenek.

De ne száljunk el. Mint fentebb leírtam a leghétköznapibb dologra is lehet használni. Olyanokra is, amire szinte felesleges, mert ott vannak a célszoftverek. A cészoftverek minden előnyével és persze hátrányával együtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://takacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr99775647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása