HTML

ÉnKép - takacsot

Friss topikok

  • Karbonade: Az első résszel egyáltalán nem értek egyet, Európában az Operának egyelőre jóval nagyobb részesedé... (2009.04.02. 14:07) My browser war
  • takacsot: @Bővíz László: Természetesen lehet. Javasolni tudom a könyvesboltok polcain az önfejlesztés részl... (2009.01.01. 12:30) Az IQ-m
  • natalie: szerintem nagyon jo könyv. ajánlom midenkinek! (2007.09.12. 01:21) Stephen King: A mobil
  • Ismeretlen_28084: zseniális könyv tényleg (2007.04.10. 15:24) Matt Beaumont: E-sztori
  • Ismeretlen_29217: Pontosan az gond, hogy a teszt kódrészletet nem tudják értelmezni. Konkrétan a paraméterátadási m... (2006.10.18. 08:02) Internyúzás

Manage it! első fejezet: ámulatok

2008.06.07. 09:51 takacsot

Héten szereztem meg a Manage it és Principles of Software engineering managment könyvet. Mindkettőre régóta fájt a fogam és a netről még nem sikerült letöltenem. Az egyik egy roppan tapasztalt és okos nőnek a tollából, a másik pedig az Evo atyától származik. Izgalmas és érdekes olvasmányoknak látok neki.

Elkezdtem olvasni a  Manage it-et és az első fejezetben olyan "trivialitásra" bukkantam, ami éppen az egyik elmúlt két heti projektemre igaz és talán ennek nem ismeret okozta azt a feszültséget, ami olyan kellemetlen volt.

Adott egy feature set, amit adott dátumra kellett volna szállítanunk. A tesztelések végén sajnos több olyan issue is előjött a régi (nem változtatott) modulban, ami eddig ott voltak, csak most derültek ki. Én és kollégám azt szerettük volna követni, amit én magam egy nagyra becsült volt managertől tanultam), hogy jobb szállítani egy működő rendszert, amivel az ügyfél elkezdheti a saját tesztjeit és a  szükséges integrációs fejlesztést, mint nem kapni semmit. Ez persze nem azt jelenti, hogy úgy kapja, mint végső, tökéletes release. Mellé kap egy hiba listát, amik javítását már beütemeztük és tervezzük a következő release idejét. De nem ez történt, mert másik kolléga, a nagyfőnök útmutatásai alapján nem engedte, hogy kivigyük. A főnök ebbeli véleménye a minőség volt. A legmagasabb minőség kontra határidő ebben az esetben ellentmondott egymásnak. Most utólag visszagondolva nem is tudtuk, hogy az ügyfélnek igazából mik a preferenciáik. Semmi információm nem volt arról, az ügyfél mit szeretett volna. Elkezdeni a tesztelést, vagy várni a "tökéletes" szoftverre. (Személy szerint az utóbbi opciót azért tartom irreálisnak, mert az ügyfélnek nem voltak precíz leírásai a kívánt feature-ről, mondván ránk bízzák a részleteket. Magyarán még nem is látták soha az eredményt és azt végképp nem tudjuk, hogy meg fog-e nekik felelni vagy sem).

Milyen dolgok is ütköztek itt? Azok, amik a Manage it! könyv első fejezetének első felében fejbe vágtak: Drivers, Constraints, Floats. Ezek közül pontosabban a Drivers. Ezek a tényezők nem a featurokről szólnak, nem arról, hogy mit kell a szoftvernek csinálni. Ezek a tényezők a környezetről, a kontextusról szólnak. Driver az ügyféél elvárása! Ez amiben nem vagyok biztos, hogy tisztában voltunk. De ez még csak ténye, de a fent említett feszültség nem ebből jött.


Az igazi gond: ha a projekt szponzor nem dönt a Driverekről, akkor a project manager-nek kell. Ha ő sem, akkor a fejlesztők fognak. De nem egy közös driver valósul meg, hanem minden egyén egyedileg dönt arról, hogy mi a Driver.

Szólj hozzá!

Címkék: it, olvasonaplo management,

A bejegyzés trackback címe:

https://takacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr58776099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása