HTML

ÉnKép - takacsot

Friss topikok

  • Karbonade: Az első résszel egyáltalán nem értek egyet, Európában az Operának egyelőre jóval nagyobb részesedé... (2009.04.02. 14:07) My browser war
  • takacsot: @Bővíz László: Természetesen lehet. Javasolni tudom a könyvesboltok polcain az önfejlesztés részl... (2009.01.01. 12:30) Az IQ-m
  • natalie: szerintem nagyon jo könyv. ajánlom midenkinek! (2007.09.12. 01:21) Stephen King: A mobil
  • Ismeretlen_28084: zseniális könyv tényleg (2007.04.10. 15:24) Matt Beaumont: E-sztori
  • Ismeretlen_29217: Pontosan az gond, hogy a teszt kódrészletet nem tudják értelmezni. Konkrétan a paraméterátadási m... (2006.10.18. 08:02) Internyúzás

Extract - A szoftverfejlesztés művészete - 2. rész

2008.07.19. 21:21 takacsot

Oh my god, Micsoda gyömgyszem. Öröm a lelkem, hogy ilyen írűásokat olvasok…. Ezek csak olyan kiemelések, de a cikk minden szava arany. Be kellene kereteztetni.


  • Ha a régi fejemmel gondolkodnék, akkor azt mondanám, hogy állítsuk rá az üzleti elemzőinket, mérjék fel az igényeket, majd specifikálják a feladatot, melyet a fejlesztőcsapatunk majd kivitelez. Ez jól is hangzana, a probléma csak az, hogy a legtöbb esetben a belsős üzleti elemző záros határidőn belül nem képes kellő mélységben átlátni a problémakört. A legtöbb informatikai projekt már az üzleti elemzés fázisánál zátonyra fut úgy, hogy sem a megrendelő, sem a kivitelező nem ismeri fel a fejlesztés valódi rákfenéjét. Gyúrják, pofozzák a szerencsétlen programot, míg végül lesz belőle egy agyonfoltozott sánta óriás, melyre sem bevezetni, sem karbantartani nincs elég erőforrás.
  • Jelenlegi szemléletem alapján, az első dolgom az lenne, hogy megkeressem a túloldalon ülő vérbeli szakértőt. Azt a személyt, aki már több éve belülről ismeri az összes ága-bogát a banki ügyvitelnek, aki vezetett már banki irattárat, és saját maga is sok iratot írt alá. Ha nem találok ilyet, akkor tovább keresek: ez az első és legfontosabb erőforrás, melyre mindenképpen szükségem lesz, ha sikerre akarom vinni a projektet. Ha megtaláltam a kívánt személyt, leszerződök vele: be kell hoznom a projektbe ahhoz, hogy száz százalékban nekem dolgozzon, hogy belülről képviselje az ügyfelet. Ő lenne a projekt szakmai gazdája, az első számú üzleti elemző.

A második lépés ennél jóval könnyebb, de egyáltalán nem triviális: a frissen hozott erőforrás bár nagyon ért az adott területhez, informatikailag egyáltalán, vagy csak alig képzett személy. Szükség van mellé egy olyan üzleti elemzőre, aki a fejlesztői csapat élén állva megformálja a program lelkét képező domaint. Ha ezt a két személyt megtaláltam, akkor a kezemben van a projekt szakmai sikerességének garanciája

...
Ideális esetben külön lehet szerződni a követelményspecifikáció elkészítésére, és az abban megfogalmazott követelmények alapján lehet becsülni a fejlesztés, tesztelés, bevezetés stb. költségét. (Rosszabb esetben úgy adsz ajánlatot, hogy nem vagy tisztában a rendszer szkópjával, és csak annyit tudsz, amennyi a pályázati kiírásban szerepelt.)

Minden fejlesztőtársamnak azt javaslom, hogy próbáljanak meggyőzni az ügyfél oldaláról egy segítőkész embert, aki rendelkezésre tud állni, hogy segítsen a fejlesztés során. Hihetetlen dolgokat lehet így véghez vinni!

Fontos kockázatcsökkentő tényező, ha egy olyan ember legyen képes az ügyfélnél jelen lenni, aki proaktívan, dialógust kezdeményezve próbál olyan előzetes megoldásokat felvázolni, amik csökkenthetik a későbbi ráfordításokat. Valószínűleg nem csak nekem "áll fel a szőr a hátamon", amikor nem egy kövspecben ezt olvasom: "a rendszer naplózzon minden módosítást és módosítási kísérletet". Ha valaki olyan megy oda, akinek fogalma sincs a megvalósítás hátteréről, simán "benyel" egy ehhez hasonló követelményt. Amikor egy ilyen elhangzik, további kérdéseket lehet feltenni az ügyfélnek, hogy valójában mi a célja ezzel, mik a legfontosabb adatkörök, hogyan fogja ezeket felhasználni stb. Így egy pontosabb képet lehet alkotni az elképzelésekről, és ráadásul ésszel lehet neki állni egy ilyen követelmény megvalósításához.
...
Original

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://takacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr88776120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása